Sylvia van der Laan
Traumatherapie
+ NARM &
Soma Embodiment
Wat je lichaam nodig heeft om zichzelf weer in zijn natuurlijke staat te herstellen is tijd, ruimte en een veilige omgeving.
Door in het lichaam opgeslagen spanning
op zachte wijze te ontladen,
ontstaat er weer rust & ruimte in je systeem
Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte vorm van traumatherapie, ontwikkeld door dr. Peter A. Levine. Hij baseerde de ontwikkeling van Somatic Experiencing op wetenschappelijke studies van dieren in het wild.
Levine onderzocht de gedragingen van dieren die in vrijheid leven en ontdekte dat er in het dierenrijk weinig blijvend trauma voorkwam.
Peter Levine koppelde dit gegeven aan het feit dat dieren in het wild hun traumareactie volledig afmaken. Zij ontladen na afloop van een levensbedreigende situatie de intense overlevingsenergie die hiermee gepaard gaat.
Wij mensen onderbreken veelal deze biologische verwerkingsprocessen. Wanneer je bijvoorbeeld van je fiets valt, sta je vaak snel weer op, hoop je dat niemand het gezien heeft en fiets je snel weer verder alsof er niets gebeurd is. De kans is echter erg groot dat je lichaam is geschrokken van de valpartij.
Hetzelfde geldt wanneer je in je jeugd een traumatische ervaring te verwerken hebt gekregen, langdurig in een stressvolle situatie hebt doorgebracht of wanneer je in een voor jou onveilige omgeving bent opgegroeid.
In alle genoemde gevallen zijn stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol aangemaakt en is er spanning in het lichaam ontstaan. Wanneer deze spanning niet wordt ontladen, kan dit (op den duur) leiden tot psychosomatische klachten.
Hoewel dieren in de vrije natuur
regelmatig met de dood bedreigd worden,
Aanvullende Helende Methodieken
NARM®
NARM staat voor Neuro-Affective Relational Model. Het is een therapievorm ontwikkeld door Laurence Heller.
Het NARM-model geeft aandacht aan de gevolgen van schadelijke ervaringen die we als kind hebben meegemaakt.
Als we geboren worden, zijn we in alles afhankelijk van onze directe verzorgers. Fysiek maar vooral ook emotioneel. Daardoor heeft trauma op jonge leeftijd veel impact op je identiteit.
Als aan een of meer basisbehoeften niet voldaan is, raak je als baby/kind in de problemen. Je krijgt niet wat je nodig hebt. Laurence Heller noemt het een tekortkoming van de omgeving.
Maar het is als baby vrijwel onmogelijk is om de tekortkoming aan de omgeving toe te schrijven, omdat dat die de omgeving nog onveiliger maakt.
Dus het kind maakt zichzelf slecht zodat het niet aan de omgeving ligt, maar aan zichzelf. En dus gaat het van binnen allerlei manieren ontwikkelen om 'het goed te maken'.
Dat wordt de overlevingsstijl genoemd of ook wel copingsmechanisme. Die overlevingsstijl is zo jong en in zulke basale breindelen ontstaan, dat we die echt niet bij onszelf door hebben. En zo ontstaat een mentale gevangenis, waarvan we zelf niet eens bewust zijn hoezeer deze ons beperkt.
Het NARM-model richt zich op:
Iedere gebeurtenis waarbij zich in je lichaam
spanning opbouwt, die niet wordt ontladen,
vormt een risico voor psychosomatische klachten
Soma Embodiment®
Soma Embodiment® is een verdieping van Somatic Experiencing® en gaat over het bewust volgen van de sensaties in het lichaam.
We beginnen met het onderzoeken hoe jij je zo veilig mogelijk kan voelen.
Het gevoel van veiligheid is voorwaarde om goed te leren voelen wat er in je lichaam gebeurt.
Het gevoel van veiligheid wordt meer duidelijk wanneer je werkelijk meer in je lijf kunt zijn. Met behulp van lichaamsbewustzijn kan er meer verbinding komen met wat je ervaart in je lichaam.
Het gevoel van veiligheid wordt meer duidelijk wanneer je werkelijk meer in je lijf kunt zijn. Met behulp van lichaamsbewustzijn kan er meer verbinding komen met wat je ervaart in je lichaam.
Deze therapie wordt vaak gebruikt om nare ervaringen te verwerken. Dit gebeurt door oefeningen zoals bewegen, ademen en aanraking (als dit voor jouw oké is) om traumatische herinneringen op een veilige manier te verkennen.
Met de technieken uit de SOMA training probeer je weer beweging te krijgen op die plaatsen in het lichaam waar het door trauma is gaan vast zitten.
Symptomen van Trauma
Angst, paniek,
hartkloppingen
Verkrampte spieren,
onbeweeglijkheid
Hyper alertheid,
overgevoeligheid, onrust
Oppervlakkige
ademhaling
Slapeloosheid,
nachtmerries
Overweldiging,
hulpeloosheid, onmacht
Dissociatie,
vermijding
Uitputting,
krachtverlies in spieren
Neerslachtigheid, depressie,
ontkenning
Ontladen van spanning
geeft opnieuw ruimte
in je systeem.
Traumatherapie
ondersteunt herstel
Wat je lichaam nodig heeft om zichzelf weer in zijn natuurlijke staat te herstellen is tijd, ruimte en een veilige omgeving. Onder die condities is het mogelijk om de verwerkingscyclus volledig te doorlopen.
De opgebouwde stress van het trauma kan worden ontladen en het zenuwstelsel komt weer tot rust. Ontlading is o.a. merkbaar aan de volgende lichaamssensaties:
Stress ontlaad je onder andere door
Hoe traumatherapie je hierbij helpt
Voor enkelvoudig trauma kan vaak worden volstaan met enkele sessies. Ontwikkelingstrauma of een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen vraagt een langere behandelperiode.
Traumatherapie vergroot je inzicht in de behoefte van je lichaam en je biologisch systeem. Traumatherapie is een waardevolle ondersteuning voor het leren omgaan met jezelf en de tijd jouw systeem nodig heeft om weer in balans te komen.
Lichaamsgerichte Traumatherapie Sessies
met behulp van SE, NARM en Soma Embodiment®
Jij en jouw hulpvraag zijn altijd het uitgangspunt van elke sessie. Samen kijken we wat er in het hier-en-nu nodig is om je verder te helpen bij jouw persoonlijke groei en welke vorm van traumatherapie het beste aansluit op je hulpvraag of doelstelling.
Zowel Somatic Experiencing (SE) als NARM en Soma Embodiment zijn allen 'zachte' vormen van traumatherapie. Ze zijn ontwikkelt om jou en je lichaam te helpen zichtzelf te helen.
Deze vormen van traumatherapie ondersteunen je lichaam en geest om: oude stress, vastgezette spanning en onverwerkte emoties en trauma's los te laten.
In tegenstelling tot sommige andere therapievormen wordt er niet van je gevraagd het trauma te herbeleven. We werken samen aan de randen van het spanningsveld, in het tempo dat je (lichaam) zelf aangeeft. Hierdoor ontstaat er ruimte om op een gedoseerde en veilige manier opgeslagen spanning te ontladen.
Ik ben Sylvia van der Laan (1963), traumatherapeut in de omgeving van Meppel en Steenwijk, met een eigen praktijk in Havelterberg.
Ik kwam al vroeg in aanraking met ziekte van mijn moeder. Zij had o.a. psychische problemen, bij ons thuis zat daar veel schaamte op en werd er niet over gesproken. Op jonge leeftijd was ik al geïnteresseerd in de vraag: hoe kun je je leven helen, welke therapievorm is werkzaam en brengt blijvende veranderingen?
Na een lange periode van zelfontwikkeling starte ik in 2013 met de Somatic Experiencing (SE) opleiding. Een opleiding tot professioneel SE-therapeut die mij, mede door de vele oefeningen en supervisies, ook persoonlijk liet groeien en helen.
Om mijzelf als persoon en als professional nog verder te ontwikkelen, vulde ik mijn SE-opleiding aan met de NARM en SOMA opleidingen. Hierdoor beschik ik nu over een complete mix aan lichaamsgerichte methodieken die ik met succes zowel op mezelf als binnen mijn praktijk toepas.
Ik merk dat ik mijn hele leven blijf leren en voel grote dankbaarheid voor iedereen die ik op dit pad ben tegengekomen. Op dit moment volg ik de opleiding bij New Mind institute van Anouk Binders.
Doordat ik mijn eigen trauma’s heel, ben ik opnieuw in verbinding gekomen met mijn oorspronkelijke heelheid; nu kan ik zien dat die nooit weg is geweest, maar ik was de verbinding verloren.
Client: Anna
Sylvia is een bevlogen therapeut. Op een professionele manier gaat ze samen met jouw op zoek naar wat jij nodig hebt. Ze begeleid je met aandacht, humor en veel vakkennis. Bij haar mag je zijn wie je bent en is geen issue te groot. De methode die ze gebruikt is vriendelijk en bij elke sessie kijkt ze weer met je naar wat er speelt op dat moment.
Door de therapie van Sylvia kom ik weer in balans, snap ik wat er in mijn lichaam en brein gebeurt en laat ik dingen achter me. Mijn rugzak met bagage wordt steeds kleiner en ik krijg mijn eigen leuke ontspannen, zelfverzekerde ik weer terug. Therapie bij Sylvia is voor mij een cadeautje.
Client: Evelyne
Bij de eerste sessie voelde ik direct dat ik Sylvia kon vertrouwen. Ze is aanwezig, stevig gegrond in zichzelf en toch heel neutraal. Alles, echt alles mag er zijn, zonder oordelen.
Doordat Sylvia zo gegrond is en vol vertrouwen, kan ik zelf gronden en mezelf leren vertrouwen. Sylvia haalt me telkens weer terug naar wat ik voel, uit mijn hoofd en in de ervaring.
De sessies ontstaan heel natuurlijk door ons beiden. Enerzijds wat ik op dat moment aandraag en nodig heb en anderzijds de vragen, suggesties en oefeningen van Sylvia. Ze weet elke keer weer goed aan te sluiten op mijn behoefte. Er is alle ruimte om mezelf te zijn, te voelen en te ontdekken in mijn eigen tempo.
Na elke sessie ga ik bij haar weg met rust en vertrouwen in mezelf en het leven.
Client: Rimco
Somatic experience bij Sylvia is elke keer weer verassend.
Sylvia reflecteert op subtiele maar heel heldere wijze richting de antwoorden en inzichten die je reeds zelf bij je hebt. En dat resulteert in meer rust, acceptatie en zelfkennis.
Ontdek hoe je volledig tevreden kunt zijn
met de persoon die je nu bent.
Je mag er helemaal zijn!
Je bent van harte welkom in mijn praktijk voor een kennismakingssessie Somatic Experiencing.
Tijdens deze eerste sessie reserveer ik een deel van de tijd voor de intake.
Daarnaast gaan we ook praktisch aan de slag met je hulpvraag.
Na afloop kijken we samen of vervolgconsulten gewenst zijn.
Een reguliere sessie duurt 1 uur en kost € 75,- inclusief BTW.
Je kunt ook een sessie van 1,5 uur reserveren voor 100,- inclusief BTW.
Annuleren kan kosteloos tot 48 uur voor aanvang van het consult.
Deze sessies worden niet vergoed door de zorgverzerkingen.
In principe is traumatherapie geschikt voor iedereen. Met een kleine kanttekening dat je wel zelf handelsbekwaam moet zijn en gemotiveerd om jezelf te willen helen.
Er is op dit moment geen actuele wachtlijst. Je mag altijd contact opnemen wanneer je een sessie wilt afspreken. We overleggen dan samen op welke termijn deze kan plaats vinden.
De sessies binnen mijn praktijk worden niet vergoed door zorgverzekeraars.
Tip: mogelijk kan je (indien van toepassing) je werkgever vragen of er budget is om deze sessies te vergoeden als coachsessies. Het is zeker bevorderlijk voor je ontwikkeling en functioneren om oude patronen en trauma's te doorbreken of op te lossen. Hiermee kan ook de kans op (toekomstig) verzuim worden verminderd. Mocht je werkgever hier vragen over hebben, neem gerust contact op.
Dit hangt af van je hulpvraag en het soort trauma waar je naar wilt kijken. Bij Shocktrauma zijn soms enkele sessies al voldoende. Ontwikkelingstrauma vraagt om een wat langer behandeltraject. Geef jezelf hiervoor ook vooral de tijd die het nodig heeft.
Staat jouw vraag er niet tussen en belemmert het je om een eerste afspraak te maken? Stuur je vraag dan gerust via de mail. Ik beantwoord je graag.
Misschien goed om te weten dat Lichaamsgerichte Traumatherapie voor gaat over de beleving. Ons brein is vaak op zoek naar zekerheden en antwoorden die pas helder worden door te ervaren. Je bent dan ook helemaal welkom om je vragen mee te nemen naar een eerste sessie, zodat je de anwtoorden wellicht direct zelf kan ervaren.
Neem in beide gevallen gerust contact met me op.