Sylvia van der Laan - Traumatherapie, mindfulness en meditatie in Meppel, Steenwijk, Havelterberg

Traumatherapie volgens Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte vorm van traumatherapie, ontwikkeld door dr. Peter A. Levine. Hij baseerde de ontwikkeling van Somatic Experiencing op wetenschappelijke studies van dieren in het wild. Levine onderzocht de gedragingen van dieren die in vrijheid leven en ontdekte dat er in het dierenrijk weinig blijvend trauma voorkwam.
.
Peter Levine koppelde dit gegeven aan het feit dat dieren in het wild hun traumareactie volledig afmaken. Zij ontladen na afloop van een levensbedreigende situatie de intense overlevingsenergie die hiermee gepaard gaat.

.

.

Hoewel dieren in de vrije natuur 
regelmatig met de dood bedreigd worden, 
raken ze zelden getraumatiseerd.

 

Het gevaar van onderbroken processen  

Wij mensen onderbreken veelal deze biologische verwerkingsprocessen. Wanneer je bijvoorbeeld van je fiets valt, sta je vaak snel weer op, hoop je dat niemand het gezien heeft en fiets je snel weer verder alsof er niets gebeurd is. De kans is echter erg groot dat je lichaam is geschrokken van de valpartij.
.
Hetzelfde geldt wanneer je in je jeugd een traumatische ervaring te verwerken hebt gekregen, langdurig in een stressvolle situatie hebt doorgebracht of wanneer je in een voor jou onveilige omgeving bent opgegroeid.
.
In alle genoemde gevallen zijn stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol aangemaakt en is er spanning in het lichaam ontstaan. Wanneer deze spanning niet wordt ontladen, kan dit (op den duur) leiden tot psychosomatische klachten.
.

Traumatherapie Meppel, Steenwijk, Havelterberg bij traumatherapeut Sylvia van der Laan

Traumatherapie ondersteunt herstel 

Wat je lichaam nodig heeft om zichzelf weer in zijn natuurlijke staat te herstellen is tijd, ruimte en een veilige omgeving. Onder die condities is het mogelijk om de verwerkingscyclus volledig te doorlopen. De opgebouwde stress van het trauma kan worden ontladen en het zenuwstelsel komt weer tot rust. Ontlading is o.a. merkbaar aan de volgende lichaamssensaties:

 

 • Trilling
 • Tinteling
 • Warmte
 • Zweten
 • Emotie
 • Verandering hartslag frequentie.
 • Verandering ademhalingsdiepte en -tempo.

Iedere gebeurtenis waarbij zich in je lichaam

spanning opbouwt die niet wordt ontladen

vormt een risico voor psychosomatische klachten

Traumatherapie en Somatic Experiencing

Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte vorm van traumatherapie. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van de 'felt sense', het waarnemen van lichaamssensaties. In tegenstelling tot sommige andere therapievormen wordt er niet van je gevraagd het trauma te herbeleven.
.
Tijdens een SE sessie ga je d.m.v. gesprek en waarneming op zoek naar jouw persoonlijke hulpbronnen. Er wordt o.a. gewerkt met de positieve fysieke gewaarwordingen die je daarbij ervaart. Door in het tempo dat je (lichaam) zelf aangeeft, in en uit het spanningsveld te bewegen, ontlaad je op een gedoseerde en veilige manier de spanning die in je lichaam ligt opgeslagen.

.

.

Het ontladen van spanning
geeft opnieuw ruimte in je systeem.
Dit vergroot je weerbaarheid.

 

Symptomen van trauma

 • Angst, paniek, hartkloppingen
 • Verkrampte spieren
 • Hyper alertheid, overgevoeligheid, onrust
 • Oppervlakkige ademhaling
 • Slapeloosheid, nachtmerries
 • Overweldiging, hulpeloos gevoel, onmacht
 • Dissociatie, vermijding
 • Onbeweeglijkheid, neerslachtigheid, ontkenning
 • Uitputting, depressie, krachtverlies in de spieren.

  .
  .

Traumatherapie Meppel, Steenwijk, Havelterberg door Sylvia van der Laan, Traumatherapeut

Hoe traumatherapie helpt

Voor enkelvoudig trauma kan vaak worden volstaan met enkele sessies. Ontwikkelingstrauma of een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen vraagt een langere behandelperiode. Traumatherapie helpt je om je inzicht te vergroten in de behoefte van je lichaam en je biologisch systeem. Traumatherapie is een waardevolle ondersteuning voor het leren omgaan met jezelf en de tijd jouw systeem nodig heeft om weer in balans te komen.

Traumatherapie bij Angst en Burn-out

Als gediplomeerd groepswerker en verpleegkundige werk ik binnen mijn praktijk veel met de thema's: angst, onzekerheid en burn-out. Om mijn specialisatie hierin te verdiepen heb ik de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner met succes afgerond. Daarnaast heb ik meer dan vijfentwintig jaar werkervaring binnen de psychiatrie. Een rijkdom aan kennis en ervaring die ik met liefde inzet ten bate van jouw herstel.

Werkwijze & Informatie

Je bent van harte welkom in mijn praktijk voor een kennismakingssessie Somatic Experiencing. Tijdens deze eerste sessie reserveer ik een deel van de tijd voor de intake. Daarnaast gaan we ook praktisch aan de slag met je hulpvraag. Na afloop kijken we samen of vervolgconsulten gewenst zijn.

 • Een sessie duurt 1 uur en kost € 75,- inclusief BTW.
 • Annuleren kan kosteloos tot 48 uur voor aanvang van het consult.
Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of wil je graag een afspraak maken?
.